Absolventi mají vyšší šanci na přijetí do CERN, přihlášky je možné podávat průběžně

Absolventi českých vysokých i středních škol mají díky novému programu spolupráce mezi MŠMT a CERN větší šanci uspět ve výběrových řízeních do Absolventských programů v Evropské organizaci pro jaderný výzkum (CERN).

Nový program spolupráce mezi MŠMT a CERN je realizován v rámci programu stáží pro absolventy CERN. Vybraní uchazeči mohou strávit v CERN až 3 roky prací na projektech v oblasti částicové fyziky nebo se podílet na vývojových projektech v široké oblasti aplikovaných, inženýrských a technických oborů, částečně také administrativních.

Do programu se mohou hlásit absolventi a studenti českých vysokých či středních škol před dokončením studia, např. v oborech, jakými jsou aplikovaná fyzika, IT, strojírenství, elektronika, robotika, matematika apod. Program nabízí příležitosti rovněž pro absolventy tzv. „administrativních oborů“, jakými jsou finance, mezinárodní vztahy, právo, logistika apod.

Program je rozdělen do tří podprogramů:

  • ORIGIN / Early Career Professionals programme – program pro absolventy s max. 2 roky praxe od dokončení studia, a to jak odborných škol, tak absolventů bakalářského či magisterského stupně studia. Přihlášky je možné podávat na průběžně vypisované pozice.
  • QUEST / Experienced Projects Graduates – program pro zkušené absolventy, tj. absolventy magisterských oborů s 2 až 6 lety praxe od skončení studia či absolventy doktorandského studia s až 3 lety relevantní praxe. Přihlášky je možné podávat na průběžně vypisované pozice.
  • RESEARCH Fellowships pro absolventy doktorského stupně studia s praxí do 6 let. Termín pro podání přihlášek je 2. září 2024.

CERN akceptuje také přihlášky studentů, kteří své studium právě dokončují. Stáže jsou ze strany CERN placené ve výši od 4 500 CHF měsíčně. Více informací o výběrovém řízení v CERN je k dispozici zde.

Více informací naleznete na webových stránkách CERN v odkazech výše, popř. kontaktujte Ing. Ondřeje Nováka z odboru výzkumu a vývoje MŠMT na adrese ondrej.novak@msmt.cz.

ORIGIN / Early Career Professionals programme (Image: CERN)

Aktuality