ČR se zapojí do evropského konsorcia pro studium holocaustu EHRI-ERIC

Česká republika by se měla stát členem konsorcia Evropské výzkumné infrastruktury EHRI-ERIC pro studium holocaustu. Díky tomu budou mít vědci i veřejnost lepší přístup k historickým materiálům. Po několikaleté přípravné fázi by konsorcium mělo vzniknout začátkem příštího roku.

„Dokumentace holocaustu je důležitou součástí evropského dědictví a jeho výzkum a připomínání je ze společenských i politických důvodů zásadní. Členství ČR v konsorciu pomůže českým výzkumníkům a archivářům více se zapojit do mezinárodního výzkumu holocaustu. Svým členstvím v EHRI-ERIC také Česká republika deklaruje přijetí společné zodpovědnosti za tuto kapitolu evropské minulosti,“ uvedla vrchní ředitelka sekce vysokého školství, vědy a výzkumu prof. PaedDr. Radka Wildová, CSc.

Pic 1_EHRI – infrastruktura pro studium holocaustu

Evropská infrastruktura pro výzkum holocaustu (European Holocaust Research Infrastructure – EHRI) je mezinárodní výzkumné společenství, které poskytuje virtuální i fyzický přístup ke zdrojům a službám souvisejícím se studiem holocaustu. Je určeno výzkumníkům napříč humanitními a sociálními vědami, profesionálům z oblasti kulturního dědictví a archivářům. Cílem je překonat obtíže spojené s roztříštěností archivního materiálu o holocaustu v Evropě i ve světě a přispět k dějepisnému výkladu o holocaustu. Výzkumem a vzděláváním o holocaustu tak EHRI přispívá i k boji proti antisemitismu, popírání holocaustu a xenofobii.

Pic2_ EHRI portál zajišťuje online přístup k informacím o roztříštěných zdrojích k holocaustu

Na přípravě EHRI-ERIC se od počátku významně podílí i česká výzkumná komunita. Pod křídly velké výzkumné infrastruktury LINDAT/CLARIAH-CZ, poskytující nástroje pro humanitní vědy, funguje od roku 2023 i český uzel EHRI zahrnující partnery z Masarykova ústavu a Archivu Akademie věd ČR, v. v. i., Památníku Terezín, Institutu Terezínské Iniciativy a Národního archivu. Mezi země, které by měly do vznikajícího konsorcia vstoupit, patří kromě ČR dále Belgie, Chorvatsko, Izrael, Německo, Nizozemsko, Rakousko, Rumunsko, Slovensko a Spojené království. Sídlem EHRI-ERIC se stane Amsterdam.