Workshopy se zaměřením na výzkumné infrastruktury na Dnech vědy, výzkumu a inovací 2024

12. září 2024 se v rámci 1. ročníku konference Dny vědy, výzkumu a inovací 2024, jež se konala v prostorách výzkumného centra CEITEC Masarykovy univerzity v Brně, uskutečnily workshopy zaměřené na administraci výzkumných infrastruktur ČR.

Radka Wildová, vrchní ředitelka sekce vysokého školství, vědy a výzkumu MŠMT

Při zahájení konference uvedla Radka Wildová, vrchní ředitelka sekce vysokého školství, vědy a výzkumu MŠMT: „Téma vědy, výzkumu a inovací je natolik zásadní a obsáhlé, že považujeme za nutné věnovat mu dostatek času a prostoru na samotné akci. Rádi bychom otevřeli tradici setkávání významných aktérů z oblasti vědy, výzkumu a inovací nad aktuálními tématy, jako jsou velké výzkumné infrastruktury, příprava 10. rámcového programu EU, hodnocení vysokých škol v roce 2025“.

Marek Vyšinka, vedoucí oddělení pro výzkumné infrastruktury MŠMT

Výzkumným infrastrukturám byly pak věnovány dva workshopy zasazující jejich činnost do systému podpory vědy v České republice a osvětlující jejich mezinárodní přesah. Pracovníci MŠMT posluchačům z řad infrastruktur komunikovali vhodný způsob vykazování pro monitorování činnosti velkých výzkumných infrastruktur a nastínili problematiku hodnocení socioekonomických přínosů, jež bude v následujícím cyklu mezinárodního hodnocení infrastruktur zdůrazněna.

Jan Buriánek, oddělení pro výzkumné infrastruktury

VaVaI je klíčovou oblastí pro podporu konkurenceschopnosti a řešení současných společenských výzev. Zaměřuje se na rozvoj inovací, propojení výzkumu s praxí a zajištění efektivní podpory pro výzkumné organizace včetně univerzit. Dny vědy, výzkumu a inovací 2024 mohou významně přispět k posílení spolupráce mezi akademickou sférou, veřejnými institucemi a průmyslem, čímž se zvýší přenos výsledků výzkumu do praxe a podpoří se inovativní řešení v různých odvětvích.