Výstava Potraviny, jak je neznáte
Výstava Potraviny, jak je neznáte je soubor mikrofotografií nejrůznějších přírodních i syntetických látek, ze kterých vznikají potraviny. Díky mnohonásobnému zvětšení může návštěvník nahlédnout do světa krásy potravin a tajů přírodních věd.
Panelová výstava v muzeu nabídne na 20, online výstava na 27 fotografiích pohled na vitamíny, bílkoviny, škroby, vlákniny, sladidla i užitečné houby. Přiblíží návštěvníkům pouhým okem neviditelné částečky cukru, droždí nebo bambusové vlákniny.
Fotografie vznikly v Laboratoři elektronové mikroskopie (LEM) Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.
Skenovací elektronový mikroskop JEOL 6380 LV. Zvětšení 250–2000. Autorem fotografií je MgA. Martin Hrubý, produkce Mgr. Helena Kavanová, odborná spolupráce Ing. Jana Rysová.
Za pomoc při vzniku fotografií děkujeme RNDr. Miroslavu Hylišovi, Ph.D.
Fotografie si můžete prohlédnout zde: https://www.vupp.cz/cs/pro-media/ nebo https://www.nzm.cz/akce/vystava-potraviny-jak-je-neznate
Velká výzkumná infrastruktura: METROFOOD-CZ
VLÁKNINY | Psyllium | zvětšení: 700x